Bucătăria libaneză oferă diferite alegeri pentru fiecare masă a zilei, iar fiecare preparat încântă atât prin gust, dar și prin nutrienții pe care îi asigură organismului. Nu degeaba, dieta libaneză este asemănată cu dieta mediteraneeană și este recomandată celor care doresc să aibă un regim alimentar sănătos, diversificat și echilibrat, dar fără să compromită gustul. La fel ca în cazul oricărui alt specific culinar, cheia este să variați cât mai mult posibil preparatele.
Iată care sunt recomandările noastre care vă asigură un regim alimentar delicios, sănătos și variat:
Labneh
Începeți săptămâna cu cea mai sănătoasă alegere pentru micul dejun. Labneh este o cremă de iaurt, cu usturoi și plante aromatice. Este apetisantă și sănătoasă în același timp. Puteți adăuga chiar și un strop de ulei de măsline. Labneh se poate mânca cu orice tip de pâine, dar dacă doriți o masă 100% libaneză, atunci pita este alegerea perfectă. Nu uitați să pregătiți un platou cu legume și o selecție de măsline, inclusiv măsline negre, verzi sau măsline cu cimbru.
Foul Mudammas cu Balila
Un alt mic dejun libanez faimos, Foul Mudammas cu Balila este o combinație sățioasă și gustoasă. Foul Mudammas este cuvântul libanez pentru fasole, în timp ce Balila este un preparat din năut. Fasolea și năutul se condimentează din belșug cu usturoi, sare, piper, lămâie, ulei de măsline, chimen și pătrunjel. Aveți asigurată o masă plină de arome, dar și sățioasă și plină de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate.
Kunefe
De-a lungul anilor, libanezii au introdus diferite tipuri de brânzeturi din diferite culturi în tradiția lor și au știut foarte bine cum să le încorporeze în preparatele lor de bază. Prin urmare, brânzeturile sunt nelipsite din mezze, din sandvișuri sau din lipii. Se consumă ca atare, cu legume sau cu o selecție atentă de măsline. Brânza dulce este, de asemenea, baza pentru unul dintre cele mai delicioase deserturi din Liban care poate fi servit chiar și la micul dejun, alături de un pahar de Ayran. Este vorba despre Kunefe, un blat fin de fideluță, cu brânză dulce și fistic. Pentru un desert perfect, se stropește cu miere de albine, dar la fel de bine puteți folosi și puțină dulceață de trandafiri sau apă de flori de portocal.
Tahini
Când spunem Liban, spunem tahini, adică o pastă cremoasă din susan. Tahini se poate consuma ca atare, dar este ingredientul de bază pentru halawa, dar și pentru hummus. Halawa este preparată din tahini, zahăr, vanilie și alte esențe aromatice. Se poate consuma alături de cafea sau ceai, dar și cu pită. Există diferite opțiuni de Halawa, inclusiv cu fistic, cu ciocolatică, simplă sau dietetică. Dibis Bi Tahina este un alt preparat cu tahini. Se amestecă pasta de tahini cu melasă de roșcove și se servește cu pâine libaneză.
Manakish
Răsfățați-vă cu ceea ce se numește pizza libaneză, adică Manakish. În Liban, Manakish se consumă de obicei la micul dejun, însă asta nu este o regulă. Blatul se acoperă cu cimbru, brânză, legume sau cu carne tocată. Cea mai populară alegere este cea inițială, adică Manakish Zaatar. Aluatul se acoperă cu un amestec de ulei de măsline și zaatar, după care se dă la cuptor până când devine auriu. La fel de bine, puteți presăra și brânza preferată. Manakish Zaatar se servește cu legume proaspete sau măsline. Dacă vă place carnea, puteți opta pentru Lamb Sfeeha, adică o plăcintă cu carne în stil libanez.