De la platouri irezistibile cu o varietate de mezze, feluri principale cu arome infinite și până la gustări ușoare și deserturi cu miere și fistic, un meniu cu preparate libaneze este plin de opțiuni. Nu degeaba bucătăria Libanului este printre cele mai îndrăgite și cele mai populare în întreaga lume. Dar iată că un meniu cu preparate 100% libaneze conține și alternative fără carne la multe feluri de mâncare. Dacă sunteți vegetarian sau vegan sau țineți post, atunci mâncărurile libaneze fără carne vă sunt recomandate. Sunt foarte nutritive, consistente și delicioase. Mâncarea libaneză încântă tocmai datorită aromelor și gusturilor surprinzătoare, iar preparatele de post nu puteau face excepție.
Iată, așadar, ce preparate libaneze fără carne vă pot oferi răsfățul binemeritat în perioada postului:
Mejadra
Mejadra este un pilaf delicios și se numără printre cele mai bune alimente de suflet, care ne oferă confortul necesar în post, dar mai ales în timpul sezonului rece. Pentru a pregăti o porție grozavă de Mejadra, lintea și orezul se fierb împreună, apoi se condimentează din belșug, inclusiv cu mult chimen. Se obține un preparat parfumat, care este acoperit cu ceapă sotată. Tocmai fâșiile sotate de ceapă oferă amestecului de linte și orez o textură crocantă.
Loubieh Bi Zeit
Este alternativa vegetariană la preparatul clasic cu carne Loubieh. Chiar dacă nu conține carne, este în continuare la fel de gustos. Loubieh Bi Zeit este un amestec delicios de fasole verde și roșii și se servește ori rece, ori cald, dar întotdeauna cu un strop de ulei de măsline. Se poate servi ca garnitură sau ca fel principal. Este o mâncare vegetariană deosebit de gustoasă, mai ales cu pită proaspătă.
Fatteh
Dacă nu mâncați carne, dar totuși nu vă abțineți de la lactate, atunci vă recomandăm Fatteh. Meniul nostru cuprinde o varietate de tipuri de Fatteh, așa că aveți de unde alege. Bucătăria libaneză este cunoscută pentru încorporarea iaurtului în mâncărurile sale tradiționale, iar Fatteh este unul dintre cele mai bune exemple. Iaurtul simplu este amestecat cu căței de usturoi tocați mărunt, cu pastă tahini și cu sare. Urmează apoi stratificarea tuturor ingredientelor. În primul rând, începeți cu pâine prăjită, apoi humus presărat cu chimen, adăugați sosul de iaurt și presărați apoi semințe de pin. Rezultă o gustare excelentă în timpul săptămânii, dar poate fi servită și ca aperitiv la masa de duminică.
Salata Falafel cu quinoa și avocado
Falafel este o specialitate locală din năut, consumată de obicei într-un sandviș sau într-o lipie proaspătă. Este, de asemenea, o completare excelentă la un festin libanez unde se servește un platou tradițional cu mezze. Un preparat vegetarian nu trebuie nicidecum să fie plictisitor. Trebuie doar să combinați falafel cu quinoa și felii de avocado. Dacă doriți să pregătiți acasă acest preparat delicios și sănătos, amestecați falafelul cu quinoa fiartă, câteva felii de portocală, avocado tăiat cubulețe, ardei gras roșu, salată verde și câteva frunze de busuioc. La sfârșit, înveliți toate ingredientele cu un dressing din ulei de măsline, oțet balsamic, miere și sare.
Nu în ultimul rând, trebuie să încercați Makhluta. Este o tocăniță tradițională libaneză preparată din mai multe tipuri de cereale și fasole. O porție generoasă de Makhlouta conține linte brună, orez, bulgur sau quinoa, fasole albă, fasole roșie, fasole bob mare, năut și pastă de roșii. Rezultă o masă foarte sățioasă și deosebit de bogată în vitamine, minerale și nutrienți. Înainte de servire, Makhluta se stropește din belșug cu ulei de măsline.