Franța este renumită pentru croissantele sale, Statele Unite pentru clătitele cu sirop de arțar, iar Libanul a cucerit întreaga lume cu Manakish, adică pizza. În bucătăriile libaneze, aluatul crește și se frăgezește, iar zaatarul miroase mai îmbietor ca oricând. Manakish este de departe cel mai bun mod de a vă începe ziua, de a o încheia sau pretexul grozav de a lua o pauză de la sarcinile zilnice. Indiferent de oră, Manakish este o delicatesă binevenită. Fie că serviți această pizza libaneză în oraș, fie că doriți să o pregătiți acasă, vă puteți aștepta la o pizza delicioasă și sățioasă.
Ce este Manakish?
Manakish – pluralul pentru Mankoushe – sunt bucăți rotunde de aluat, asemănătoare cu o pizza, acoperite cu zaatar, brânză, carne măcinată sau alte garnituri la alegere. Pot fi servite ca atare, tăiate în triunghiuri sau împăturite. Acest produs de patiserie tradițional este cel mai îndrăgit mic dejun libanez, fiind totodată popular în întregul Orient Mijlociu. Cuvântul Mankoushe înseamnă „cu model” sau „ștampilat”, deoarece în timpul preparării, aluatul este aplatizat cu vârful degetelor, ceea ce duce la formarea unor pete maronii după coacere și oferă preparatului aspectul său unic.
Cum se pregătește Manakish în casă?
Manakish a devenit un preparat atât de popular și datorită faptului că se gătește cu ușurință, așa că puteți pregăti un mic dejun delicios pentru întreaga familie. Pe vremuri, femeile preparau zaatar din cimbru uscat, susan și sumac, iar apoi întindeau acest amestec pe felii de pâine pe care le dădeau la cuptor până când se rumeneau. Odată cu trecerea timpului, au început să se folosească și alte îngrediente alături sau în loc de zaatar, cum ar fi brânză, labneh, carne tocată și Kishk, adică iaurt scurs cu bulgur, acestea fiind printre cele mai populare toppinguri. De obicei, Manakish se servește cu legume și plante aromatice proaspete, cum ar fi roșii, castraveți și mentă.
Pentru a face 8 porții de Manakish, veți avea nevoie de 2 căni de făină de grâu, 2 lingurițe de drojdie uscată, jumătate de linguriță de sare, o linguriță de zahăr, o cană și jumătate de apă caldă, un sfert de cană de zaatar și o cană de ulei de măsline extravirgin. Mai întâi, se va pregăti toppingul, amestecând zaatarul cu uleiul de măsline, după care se va lăsa deoparte. Apoi, preparați aluatul, cernând făina pe care o veți amesteca cu drojdia, zahărul și sarea. Se frământă aproximativ 15-20 de minute, timp în care se încorporează treptat apa până când simțiți că aluatul se leagă frumos. După ce simțiți că aluatul a devenit neted și elastic, acoperiți vasul cu folie alimentară și puneți-l deoparte într-un loc cald timp de aproximativ 2 ore până când își dublează volumul. Preîncălziți apoi cuptorul la 220 de grade și împărțiți aluatul în 8 părți egale, rulându-le între palme într-o formă de bilă. Pe o suprafață de lucru pe care ați presărat făină, frământați fiecare bilă și aplatizați-o cu sucitorul până când ajunge la o grosime uniformă. Odată ce toate bucățile de aluat arată ca un disc, aplatizați-le cu vârful degetelor și întindeți pe ele amestecul de zaatar și ulei de măsline sau alte toppinguri la alegere. La final, puneți aceste mini pizze libaneze într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și gătiți aproximativ 5 minute sau până când aluatul devine crocant și maroniu.
Dacă ați gătit Manakish doar cu zaatar, le puteți servi ca atare sau cu legume, cu frigărui de carne, cu brânză feta sau cu minunata cremă Labneh, pe bază de iaurt.