Dieta libaneză respectă toate principiile regimului alimentar mediteraneean, favorizând astfel starea noastră generală de sănătate. Mai ales dacă vă aprovizionați cu ingrediente proaspete și de calitate sau serviți în oraș preparate 100% libaneze, atunci mâncarea cu care vă răsfățați întregul corp nu ar trebui să vă cauzeze probleme de sănătate și nici cea mai mică senzație de greutate în stomac.
Bucătăria libaneză se bazează în mare măsură pe legume, pe fructe, pe pește proaspăt și pe fructe de mare, iar carnea de pasăre este consumată mult mai des decât carnea roșie. Dacă un preparat are la bază carne roșie, cel mai probabil este miel. În ceea ce privește tehnica de gătire, carnea și legumele sunt adesea sotate sau pregătite pe grătar, motiv pentru care preparatele libaneze încântă prin aromele lor robuste și intense. De asemenea, există câteva ingrediente care sunt folosite în aproape fiecare fel de mâncare libaneză, și anume lămâie, ulei de măsline și, bineînțeles, usturoi. Mâncarea este adesea aromatizată cu usturoi, iar uleiul de măsline este folosit pentru a îmbrăca salate sau pentru a îmbogăți hummusul, unde aroma sa delicată prinde cu adevărat viață. La rândul său, lămâia este folosită în aproape toate preparatele autentice libaneze, în special în salate, dar și în marinade. La ei acasă, libanezii gătesc adesea cu un ulei pe bază de nuci, precum uleiul de arahide, pentru ca preparatul să aibă mai multă consistență și savoare, dar din cauza eventualelor alergii de care ar putea suferi clienții noștri, optăm în schimb pentru ulei de măsline sau alt ulei vegetal natural.
Mezze – inima bucătăriei libaneze
S-ar putea spune că mezze este un mod de viață în Liban. În acea parte a lumii, prietenii și familiile intră în restaurante sau se așează la masă în casele lor și servesc platouri pline cu tot felul de preparate, așa că fiecare persoană poate să își aleagă de pe platou ce anume și-ar dori să mănânce sau măcar să deguste. Mezze se poate traduce fie prin gustare, fie prin aperitiv. Un platou cu mezze nu va include mâncăruri consistente, ci mai degrabă salate de crudități, frigărui de carne și legume, fructe de mare marinate, legume murate, hummus și pitta și multe alte gustări savuroase. Un mezze tipic poate consta din aproximativ treizeci de feluri de mâncare atent selectate, atât calde, cât și reci.
Preparate clasice
Am avut grijă să includem în meniul nostru preparate clasice libaneze deosebit de îndrăgite în întreaga lume, inclusiv tabbouleh, care este o salată delicioasă de pătrunjel amestecată cu grâu spart sau quinoa, roșii, suc de lămâie și ulei de măsline. Shawarma de pui sau de vită sunt, de asemenea, foarte solicitate. Le gătim cu carne mărunțită și marinată într-un amestec uimitor de ierburi și condimente înainte de a le aduce la masă alături de pită proaspătă, sosuri delicioase sau hummus cremos. De asemenea, meniul nostru include și specialități cu care ne-am cucerit deja clienții. Mâncărurile noastre nu sunt pretențioase, însă preferăm ingredientele de înaltă calitate, produsele proaspete și combinațiile autentice. De la gustări delicioase, hummus, Labneh și până la Fatteh cu creveți sau Fatteh cu spanac, orez și carne de vită, meniul nostru include preparate variate pentru mese adevărate în stil de familie.
Deserturi libaneze
Dacă vă place baklavaua care este un desert atât de popular în bucătăria grecească, atunci cu siguranță vă vor fi pe plac și dulciurile libaneze. Fisticul, mierea de albine și fideluța stau la baza celor mai multe deserturi din bucătăria libaneză. Kunefe este un desert foarte îndrăgit, care conține brânză dulce, miere și fistic. O altă faimoasă delicatesă libaneză este Osmalie, tot cu fideluță, miere, fistic și cu cremă delicioasă de lapte. Pe lângă aceste două deserturi minunate, veți găsi în meniul nostru și Katayef, Kilimanjaro, dar și Pavlova și înghețată artizanală.