Ce preparate din Orientul Mijlociu ar trebui neapărat să încerci?

2 octombrie 2022

De mai bine de un deceniu, preparatele arabe au început să se bucure de tot mai multă popularitate, iar în prezent, bucătăria arabă se află în topul celor mai bune bucătării globale. Când spunem preparate arabe, deja ne gândim la locuri îndepărtate precum Maroc, Liban și Israel. Trebuie să ne așteptăm la arome intense care se dezvăluie una după alta, la o explozie de gusturi și la ingrediente delicioase, proaspete și sănătoase. În comparație cu bucătăriile occidentale, bucătăria arabă prioritizează sănătatea în bucate. Tocmai din acest motiv, orice preparat va fi bogat în grăsimi sănătoase, în proteine de înaltă calitate, în nuci, în legume și în fructe. Dacă sunteți adepții dietei mediteraneene – despre care se spune că ar fi cea mai sănătoasă dintre toate tipurile de regimuri alimentare – atunci ar trebui să includeți preparatele libaneze în propriul stil de viață. Fie că începeți să gătiți acasă în stil libanez, fie că veți deveni clienții restaurantului nostru, preparatele libaneze vă pot ajuta să vă respectați obiectivul de a mânca și de a trăi sănătos. Dacă nu știți ce anume ați putea încerca din imensa bucătărie a Libanului, iată câteva sugestii:

Shawarma

Veți spune că shawarma nu are nicio legătură cu regimul alimentar sănătos. Totuși, doar shawarma care nu este preparată ca la carte vă poate dăuna. Shawarma este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradițioanale din Orientul Mijlociu și se găsește aproape în toate restaurantele din acea parte a lumii. Este un preparat gustos care a cucerit întreaga lume. Totuși, odată cu popularitatea, apar și neplăcerile. Așa se face că shawarma tradițională a fost înlocuită în marea parte a lumii cu versiuni mai puțin sănătoase, care includ cartofi prăjiți, maioneză sau alte grăsimi nesănătoase. Varianta autentică nu dăunează sănătății. Chiar și în Liban, shawarma este pregătită rar acasă, deoarece este necesară acea stivă care se învârte încet. Shawarma are la bază o bucată mare de carne foarte bine asezonată și așezată pe stivă asemeni unui con. Stiva se învârte încet, timp în care carnea se gătește. În mod tradițional, shawarma este preparată din carne de miel sau de oaie, dar recent se prepară și din alte tipuri de carne, cum ar fi carne de vită, de pui, de curcan sau de vițel. Pe măsură ce carnea se coace, bucătarul folosește un cuțit de măcelar foarte ascuțit pentru a tăia bucăți subțiri de carne fragedă pe o farfurie imensă. Tot în mod tradițional, shawarma nu se consumă cu cartofi prăjiți, ci cu alte garnituri, cum ar fi hummus, falafel, tabbouleh, murături și / sau pită.

Hummus

Probabil cel mai comun aliment din Liban, hummus este și un preparat deosebit de versatil. Poate fi folosit ca o garnitură pentru orice, de la pâine, pită, legume până la un sandwich sau chiar ca bază pentru un dressing delicios pentru salată. Nu este deloc neobișnuit ca hummusul să se consume cu falafel, deși ambele sunt preparate din năut. În mod tradițional, hummusul se comandă ca garnitură sau aperitiv și se aduce la masă într-un bol, acoperit cu un strop generos de ulei de măsline și însoțit de pâine sau pită. Dacă nu ați mai gătit hummus acasă, trebuie să știți că este vorba de un amestec cremos de năut fiert, ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi și tahini. Majoritatea magazinelor vând hummus în secțiunea frigorifică. Dacă veți decide să gătiți hummus acasă, puteți încerca versiuni diferite, de la cea clasică până la versiunea cu măsline negre sau cu ardei copt. Când vine vorba de preparate libaneze sănătoase, hummusul este greu de învins, și asta pentru că năutul este bogat în proteine, fibre și fier, în timp ce uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate foarte benefice inimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close
Translate »
Incepeti conversatia
Doriti sa faceti o rezervare?
Buna ziua 👋
Va putem ajuta cu ceva?