Bucătăria libaneză impresionează printr-o varietate de preparate aromate, gustoase și hrănitoare, indiferent că vorbim de tocănițe cu legume și ierburi proaspete, de mâncăruri cu carne sau pește sau de preparate cu fasole și cereale. Când vorbim despre bucătăria Libanului, n-ar trebui să omitem niciun rod al naturii. De la ierburi aromatice, legume, frunze de sfeclă și frunze fragede de viță de vie, năut, linte, orez și până la fructe dulci sau acrișoare, Libanul pune în bucate tot ceea ce îi oferă natura în orice anotimp. Nu degeaba, mezze ocupă un loc atât de important în cultura gastronomică a Libanului. Mezze ar putea fi considerat un platou plin cu gustări sau aperitive. Iată că în Liban, un platou cu mezze poate cuprinde peste 30 de gustări, așa încât rareori libanezii pregătesc acasă mezze, preferând și ei să iasă cu familia și cu prietenii în oraș. Un platou tipic cu mezze poate include salată de crudități, legume murate, măsline, frigărui de carne, legume pe grătar, fructe de mare, dar și hummus, Tabbouleh, Baba Ganoush și, desigur, brânzeturi.
Dacă ați crezut că francezii sau italienii dețin monopolul asupra brânzeturilor, aproape că v-ați înșelat. La rândul lor, și libanezii sunt foarte cunoscuți pentru produsele lor lactate, în special pentru brânzeturi, care provin din întreaga lume, dar care sunt totuși pregătite cu specific libanez. Iată, așadar, care sunt sortimentele de brânzeturi nelipsite dintr-un meniu libanez:
Brânza Halloumi
Halloumi seamănă foarte mult la textură cu mozzarella cipriotă, fiind pregătită dintr-un amestec de lapte de capră și lapte de oaie. Poate fi consumată crudă cu legume și ierburi aromatice într-un sandviș sau cu o pită proaspătă. Totuși, dacă doriți să vă bucurați de adevărata savoare și textură a brânzei Halloumi, va trebuie să o preparați pe grătar până capătă o culoare aurie și devine crocantă la exterior, însă fragedă în interior. Brânza Halloumi pe grătar poate fi consumată ca atare cu mentă, roșii și castraveți, poate fi adăugată în salate sau în sandvișuri. Veți găsi în meniul nostru brânză Halloumi pe grătar pe care o recomandăm ca o garnitură delicioasă la nenumărate preparate.
Brânză Kashkaval
Ați putea crede că vorbim despre cașcavalul clasic, însă în Liban Kashkaval este o cu totul altă brânză. O brânză comună în multe țări din Europa de Est, Kashkaval și-a făcut loc în repertoriul alimentar libanez cu mult timp în urmă. Este o brânză galbenă din lapte de oaie sau de vacă și este absolut delicioasă. Poate fi rasă, feliată sau tăiată în cuburi și se potrivește cu orice, de la salate la mâncăruri mai elaborate, cu ar fi somon pe pat de cașcaval, ceapă și măsline. Kashkaval este foarte utilizat în bucătăria libaneză, deoarece se topește ușor, ceea ce îl face de nelipsit în paste, pizza, sandvișuri și salate.
Brânza feta
Libanezii au împrumutat brânza feta de la poporul grec, dar știu foarte bine cum să îi evidențieze savoarea în preparatele lor. Un aperitiv foarte popular în Liban este Rekakat, adică aluat umplut cu brânză feta și cimbru, care își găsește locul pe un platou uimitor cu mezze. Brânza feta este, de asemenea, un adaos grozav la supa cremă de dovleac și se potrivește surprinzător de bine cu vinetele pe grătar.
Nu în ultimul rând, Libanul a împrumut un sortiment de brânză și de la bulgari. Este vorba de brânza bulgărească, care a ajuns să fie considerată o brână tradițională. Este un aliment fundamental al micului dejun libanez, dar totodată o găsim și în orice mezze. Preparată fie din lapte de vacă, fie din lapte de oaie, brânza bulgărească se păstrează numaidecât în saramură, altfel nu poate fi conservată pe termen lung. Poate fi servită alături de legume și antreuri reci sau consumată cu pită libaneză, roșii, castraveți și câteva frunze proaspete de busuioc.